Kuinka minimoida digitaalinen jalanjälkesi yksityisyyden suojaamiseksi

Emme ajattele sitä usein, mutta tietomme ovat aina saatavilla verkossa ja alttiina yleisölle. Facebookista Instagramiin jokainen elämämme hetki on Internetissä, jaettuna miljoonille ihmisille ympäri maailmaa.


Kuinka minimoida digitaalinen jalanjälkesi yksityisyyden suojaamiseksi

Kuinka minimoida digitaalinen jalanjälkesi yksityisyyden suojaamiseksi

Luulet, että jaat viestejä, päivityksiä ja kuvia vain ystäväpiirillesi, mutta kun jotain on Internetissä, sen leviäminen kaikkialle ei vie kauaa. WWW on yksi laaja tietovaranto. Et voi polttaa sitä, vetää sitä alas tai pyyhkiä pois.

Kun jotain on siellä, se on siellä hyvää. Jos poistat Facebook-tilisi tänään, löydät silti joitain kuvia Google-haussa jopa vuotta myöhemmin.

Niin kuin se on

Siihen ei voi tehdä paljon, jos haluat jatkaa Internetin ja sen tarjoamien mukavuuksien käyttöä. Mahdollisuus pysyä yhteydessä, tehdä ostoksia kodin mukavuudesta, saada Alexa tekemään sinulle luetteloita, katselemaan suosikkiohjelmasi ja elokuvasi milloin haluat – ne tulevat henkilökohtaisten tietojen kustannuksella.

Ei ole väliä onko palvelu ilmainen vai maksettu. Kun jaat jotain Internetissä, sitä on lähes mahdotonta pyyhkiä pois.

Huolimatta Internetin tarjoamista mukavuuksista, kasvava online-uhkien määrä saa kaikki asianosaiset. Jokainen yritys kerää tietomme Internet-palveluntarjoajaltamme Googlelta Facebookille hallituksille ja turvallisuusvirastoille.

On myös havaittu, että matkapuhelinyhtiöt myyvät asiakastietoja NSA: n kaltaisille toimistoille. Vaikka luulet, että sinulla ei ole mitään salattavaa, tunnetko olosi turvalliseksi, kun tiedät, että tietosi ovat NSA: n tietokannassa? Ehdottomasti ei.

Digitaalisen jalanjäljen pyyhkiminen

Yhtenä hienona päivänä päätät lopettaa Internetin käytön. Päätät poistaa digitaalisen jalanjälkesi – Internetistä olemassa olevat, sinua koskevia ja sinua koskevia tietoja online-toimintosi perusteella. Mutta se on helpommin sanottu kuin tehty.

Internet on laaja, ja tietyn tiedon siirtyminen paikasta toiseen vie sekuntia. Jos poistat sen yhdestä paikasta, se on edelleen olemassa toisessa paikassa. Seurauksena se näkyy myös haussa.

Voit kuitenkin puhdistaa digitaalisen jalanjälkensä vähäisesti, poistamalla kaikki jäljet ​​Internetistä. Mukana on melkoinen vaihe, ja se vie aikaa, mutta se on ehdottomasti mahdollista.

1. Poista online-tilisi

Aivan ensimmäinen asia, joka sinun on tehtävä, on muistaa ja poistaa kaikki online-tilit – sosiaalisesta mediasta ostoksiin ja suoratoistoon peleihin. Tätä varten sinun on tehtävä luettelo paikoista, joissa olet koskaan avannut tilit, ja poistanut ne sitten.

Sivustot, kuten Facebook ja Google, helpottavat tilisi poistamista, mutta jotkut sivustot eivät ole niin helppoja. Joko poistovaihtoehto puuttuu, tai sinun on otettava yhteyttä sivustoon tilisi poistoa varten.

Tähän voi kuulua sopivan henkilön etsiminen. Jos et tiedä kuinka poistaa tilisi tietyltä sivustolta, se auttaa Google-hakuja.

2. Poista tiedot yksittäisistä sivustoista

Jos et halua poistaa koko tiliä, mutta haluat poistaa tietyt tiedot, voit myös tehdä sen. Haluat esimerkiksi poistaa lukion prom-kuvia Facebookista tai vanhan MySpace-tilin, jolle lopetit pääsyn vuosia sitten, koska kesti noin viisi minuuttia sähköpostin lähettämiseen kyseiselle sivustolle.

Vanhat tweetit, jotka vaikuttavat kiusallisilta, tai päivitykset, jotka eivät enää ole järkeviä, voidaan myös poistaa erikseen. Jos sinua koskevia tietoja on julkaistu verkkosivustolla tai blogissa, ota yhteyttä sivuston omistajaan poistaaksesi ne.

Muista, että yksityisten blogi- tai verkkosivustojen omistajilla ei ole velvollisuutta pitää pyyntöäsi. Jotkut verkkosivustot eivät tarjoa mahdollisuutta poistaa yksittäisiä viestejä. Poista tällöin viesti ja kirjoita hiukan roskaa alkuperäisen sisällön sijasta.

3. Poista sähköpostitilit

Suurimmalla osalla ihmisiä on useita sähköpostitilejä, joten haluat poistaa ne kaikki ja pitää vain yhden keskustilin. Sähköpostitilien poistaminen on helppoa – selaa vain asetuksiin ja etsi poistovaihtoehto. Turvallisuudeksi verkossa sen sijaan, että käytät yhtä yleisesti käytetyistä sähköpostipalveluista, käytä salattua sähköpostipalvelua, kuten ProtonMail.

4. Suorita oikeudelliset toimenpiteet

Joissain tapauksissa voit lähettää Googlelle juridisen ilmoituksen, että tietty sisältö poistetaan hakemistosta. Tämä toimii pääasiassa loukkaavan tai sopimattoman sisällön tapauksessa, johon et halua liittyä.

Voit myös käyttää Googlen vanhentunutta URL-poistotyökalua pyytääksesi tiettyjen verkkosivujen poistamista. Googlen on otettava huomioon pyyntösi, mutta nämä ovat ainoat käytettävissäsi olevat vaihtoehdot.

5. Käytä VPN-verkkoa

Kaikki verkossa tekemäsi voidaan jäljittää julkiseen IP-osoitteeseesi. Aina kun surffat verkossa, lataat sovelluksia tai suoratoista videoita, IP on digitaalinen sormenjälkesi. Sinun on piilotettava IP-osoitteesi estääksesi Internet-palveluntarjoajasi, julkishallinnon virastot ja mahdolliset verkkorikolliset salakuuntelemasta online-toimintaasi..

Kun muodostat yhteyden VPN-palvelimeen, näytät selailevan verkkoa käyttämällä kyseisen VPN-palvelimen IP-osoitetta oman sijasta. Lisäksi kaikki Internet-liikenne salataan. Koko VPN-yhteyden muodostamisprosessi on melko yksinkertainen VPN-sovellusten ansiosta, jotka voit määrittää tietokoneellesi, Macille, Androidille tai iOS-laitteelle.

Ensin sinun on kuitenkin kirjauduttava sisään VPN-palveluntarjoajan kanssa. Alta löydät luettelon suosituimmista valintamme:

Aika ja vaivaa

Useimmissa tapauksissa digitaalisen jalanjäljen poistaminen on väsyttävä prosessi, joka vaatii paljon aikaa. Vaikka luulet poistaneesi kaikki tilisi, saatat silti löytää joitain Google-haussa näkyviä tietoja. Tämän jälkeen sinun on löydettävä sisällön lähde ja poistettava se.

Digitaalisen jalanjäljen minimoimiseksi muista käyttää vain salattuja palveluita, jotka eivät kerää tietojasi. Nämä palvelut maksetaan usein, mutta pientä maksua vastaan ​​sinun on myös pidettävä tietosi turvassa. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map