Το σκάνδαλο Facebook-Cambridge Analytica – Τι ακολουθεί;

Το Facebook είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα με ειδικούς της ιδιωτικής ζωής εδώ και πολύ καιρό. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το τελευταίο σκάνδαλο Cambridge Analytica έχει κάνει κύματα στην αγορά διαδικτυακών κοινωνικών μέσων. Το φιάσκο του Facebook-Cambridge Analytica έχει χαρακτηριστεί ως «Σκάνδαλο του αιώνα». Το γεγονός ότι πολλοί ανώνυμοι πολιτικοί χρησιμοποιούσαν το Facebook για τη συλλογή ιδιωτικών πληροφοριών χρηστών δεν πρέπει να σοκάρει κανέναν. Διεξάγεται με το πρόσχημα ενός κουίζ προσωπικότητας, αυτό το δίσκο αποτελεί παράδειγμα για τη στάση του Facebook για το απόρρητο των χρηστών.


Το σκάνδαλο Facebook-Cambridge Analytica - Τι ακολουθεί;

Το σκάνδαλο Facebook-Cambridge Analytica – Τι είναι το επόμενο?

Ενώ το Facebook εισάγει νέες ρυθμίσεις για το απόρρητο, το έκανε μόνο μετά από μεγάλη ένσταση και κατακραυγή. Αυτό το σκάνδαλο είναι απλώς ένα μακροπρόθεσμο που δείχνει πώς ο μεγαλύτερος ιστότοπος κοινωνικών μέσων στον κόσμο αγνοεί το απόρρητο των χρηστών. Έχουμε ήδη ενημερώσει τους χρήστες μας για αυτό το σκάνδαλο. Ας εξετάσουμε τα πιο πρόσφατα γεγονότα σε αυτό το θέμα.

Τέσσερις αγωγές μπήκαν στο Facebook λόγω του σκάνδαλου Cambridge Analytica

Την περασμένη εβδομάδα, η Lauren Price από το Μέριλαντ, ένας χρήστης του Facebook έκανε μια υπόθεση στο Σαν Χοσέ. Αυτή η αγωγή κατηγορίας για δράση έχει κατατεθεί επιτόπου έως και 50 εκατομμύρια χρήστες FB. Η Cambridge Analytica φέρεται ότι έκλεψε δεδομένα από τους ιδιωτικούς λογαριασμούς αυτών των χρηστών με γνώση του Facebook. Η Price δήλωσε ότι η FB δεν έλαβε υπόψη το διαδικτυακό της απόρρητο, παρά το γεγονός ότι δεν θα κοινοποιήσει δεδομένα χωρίς συγκατάθεση. Η Price είπε επίσης ότι παρακολούθησε τακτικές πολιτικές εκστρατείες στη ροή της το 2016.

Παράλληλα με αυτήν την αγωγή, οι Robert Casey και Fan Yuan, δύο ξεχωριστοί μέτοχοι από το Facebook, έχουν επίσης υποβάλει αγωγή κατηγορίας. Αυτά έχουν κατατεθεί εναντίον του ίδιου του Facebook, καθώς και του CFO David Wehner και του CEO Mark Zuckerberg. Θέλουν να αποζημιωθούν για την απώλεια αξίας που υπέστη κατά τη διάρκεια του χρηματιστηρίου του Facebook την περασμένη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Facebook έχασε έως και 10 τοις εκατό της συνολικής αγοραίας αξίας του.

Τέλος, ο Jerry Hallisey, δικηγόρος, άσκησε αγωγή εναντίον του FB COO Sheryl Sandberg, Zuckerberg και άλλων μελών του διοικητικού συμβουλίου. Σύμφωνα με την αγωγή, τα στελέχη του Facebook και του διοικητικού συμβουλίου δεν έλαβαν μέτρα για να περιορίσουν την παραβίαση δεδομένων. Ούτε ενημέρωσαν τους χρήστες σχετικά με αυτό που συμβαίνει. Κατά συνέπεια, παραβίαζαν τον καταπιστευτικό καθήκοντα.

Αυτή η αγωγή απαιτεί από τους μετόχους να αποζημιωθούν για τις απώλειές τους. Επιμένει επίσης ότι το Facebook βελτιώνει τις εσωτερικές διαδικασίες ασφαλείας του και υποχρεώνεται να το πράξει με δικαστική απόφαση.

Η Federal Trade Trades επικυρώνει την έρευνα FB

Η FTC ερευνά επί του παρόντος τις «αθέμιτες πράξεις» της εταιρείας. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο Facebook να επιβληθούν βαριά πρόστιμα εάν κριθεί ένοχο.

Σύμφωνα με τον Tom Pahl, αναπληρωτή διευθυντή της FTC, «Οι τελευταίες αναφορές στον Τύπο για παραβιάσεις απορρήτου του Facebook ώθησαν την FTC να το διερευνήσει». Αποκάλυψε ότι οι έρευνες θα επικεντρωθούν, «αθέμιτες πολιτικές που είχαν ως αποτέλεσμα σημαντική βλάβη στους καταναλωτές».

Συνεπεία αυτής της δήλωσης, οι μετοχές του Facebook μειώθηκαν περαιτέρω κατά σχεδόν 6 τοις εκατό της αρχικής τους αξίας.

Ωστόσο, το Facebook έχει ένα γενναίο πρόσωπο και ο Rob Sherman, αναπληρωτής διευθυντής απορρήτου στο Facebook, δήλωσε: “Το Facebook έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι τα δεδομένα των χρηστών παραμένουν ασφαλή και είναι ευγνώμονα για την ευκαιρία να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις που θέτει η FTC.”

Το #DeleteFacebook Movement βρίσκει σημαντικό υποστηρικτή

Ο Brian Acton, συνιδρυτής του Whatsapp συμμετείχε στο κίνημα #DeleteFacebook, παρόλο που κέρδισε 19 δισεκατομμύρια δολάρια από την εξαγορά του Whatsapp από το Facebook. Το hashtag #DeleteFacebook χρησιμοποιείται από άτομα για να κάνουν τους χρήστες να διαγράψουν τους λογαριασμούς τους στο Facebook.

Αναφέρουν τον ισχυρισμό ότι το Facebook γνώριζε ότι η Cambridge Analytica χρησιμοποιούσε κρυφά μέσα για τη συλλογή ιδιωτικών πληροφοριών. Αναφέρουν επίσης πώς συνέβη αυτό για δύο χρόνια και κανείς στο Facebook δεν έκανε τίποτα για να το σταματήσει.

Ο Mozilla έχει επίσης υποβάλει αναφορά

Η Mozilla έχει χάσει μεγάλο μέρος του μεριδίου αγοράς της σε πιο καινοτόμες εταιρείες. Είναι φυσικό να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία να εμφανίσουν τους ανταγωνιστές τους. Σύμφωνα με τη νέα αναφορά που υπέβαλε η εταιρεία, ζητούν από το Facebook να τροποποιήσει την πολιτική αδειών εφαρμογής. Αυτό θα βελτιώσει την προστασία των χρηστών από εξόρυξη τρίτων.

Εκτός από αυτό, ο κύριος καταγγέλλων στο σκάνδαλο της CA, ο Chris Wylie, μίλησε και πάλι για αυτό. Είπε ότι η πρόθεσή του δεν ήταν να δυσφημίσει το Facebook και ότι δεν το σκέφτηκε καν όταν έκανε την αποκάλυψη.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον ίδιο, το μόνο κίνητρό του ήταν να εκθέσει τις σκιερές δραστηριότητες της Cambridge Analytica στον κόσμο. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τους άλλους να υποθέσουν ότι η πτώση των τιμών των μετοχών FB ήταν ο κύριος στόχος της πράξης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Zuckerberg αποφάσισε να πάει στο συνέδριο και να καταθέσει

Υπό το φως των ισχυρισμών και των αγωγών, ο Mark Zuckerberg δήλωσε ότι θα καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου. Σύμφωνα με δήλωση του Zuckerberg στο CNN Money, η κατάθεση θα δοθεί σε λίγες μόνο εβδομάδες. Το Facebook βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία εξέτασης του καλύτερου τρόπου δήλωσης της μαρτυρίας. Αναμφίβολα, θα προσπαθήσουν να απαλλάξουν τον Zuckerberg και το Facebook από τυχόν παρανομίες και σχετικούς ισχυρισμούς.

Αυτή η δήλωση έρχεται στην ουρά της τεράστιας αντίδρασης από την έκθεση Cambridge Analytica. Όλοι στα μέσα ενημέρωσης συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τον Zuckerberg που καταθέτει μπροστά στο Κογκρέσο.

Ταυτόχρονα, είναι μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η μαρτυρία του Zuckerberg θα ωθήσει άλλα honchos στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ακολουθήσουν το ίδιο. Μπορεί να δούμε τους CEOs της Google και του Twitter Sunder Pichai και τον Jack Dorsey να δίνουν μαρτυρίες επίσης.

Επισήμως, και οι τρεις γίγαντες διαδικτυακών μέσων κλήθηκαν να παρευρεθούν σε ακρόαση απορρήτου δεδομένων που έγινε στις 10 Απριλίου. Ο Chuck Grassley, ο πρόεδρος της δικαστικής επιτροπής της Γερουσίας ήταν αυτός που εξέδωσε την ανακοίνωση.