Πώς να ελαχιστοποιήσετε το ψηφιακό σας αποτύπωμα για προστασία απορρήτου

Δεν το σκεφτόμαστε συχνά, αλλά οι πληροφορίες μας είναι πάντα διαθέσιμες στο διαδίκτυο και εκτίθενται στο κοινό. Από το Facebook έως το Instagram, κάθε στιγμή της ζωής μας είναι στο Διαδίκτυο, που μοιράζεται με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.


Πώς να ελαχιστοποιήσετε το ψηφιακό σας αποτύπωμα για προστασία απορρήτου

Πώς να ελαχιστοποιήσετε το ψηφιακό σας αποτύπωμα για προστασία απορρήτου

Πιστεύετε ότι μοιράζεστε τις αναρτήσεις, τις ενημερώσεις και τις εικόνες σας μόνο με τον κύκλο των φίλων σας, αλλά όταν κάτι υπάρχει στο Διαδίκτυο, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να εξαπλωθεί παντού. Ο Παγκόσμιος Ιστός είναι ένα τεράστιο απόθεμα πληροφοριών. Δεν μπορείτε να το κάψετε ή να το τραβήξετε προς τα κάτω ή να το σκουπίσετε.

Μόλις υπάρχει κάτι, είναι εκεί για πάντα. Εάν διαγράψετε τον λογαριασμό σας στο Facebook σήμερα, θα εξακολουθήσετε να βλέπετε ορισμένες από τις εικόνες να εμφανίζονται σε μια αναζήτηση Google ακόμη και ένα χρόνο αργότερα.

Ετσι οπως ειναι

Δεν μπορείτε να κάνετε πολλά αν θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο και τις ανέσεις που προσφέρει. Η δυνατότητα να παραμείνετε συνδεδεμένοι, να ψωνίζετε από την άνεση του σπιτιού σας, να έχετε την Alexa να κάνει λίστες για εσάς, να παρακολουθείτε τις αγαπημένες σας εκπομπές και ταινίες όποτε θέλετε – έρχονται στο κόστος των προσωπικών σας δεδομένων.

Δεν έχει σημασία αν η υπηρεσία είναι δωρεάν ή πληρωμένη. Μόλις μοιραστείτε κάτι στο Διαδίκτυο, είναι σχεδόν αδύνατο να το εξαλείψετε.

Παρά τις ανέσεις που μας προσφέρει το Διαδίκτυο, ο αυξανόμενος αριθμός διαδικτυακών απειλών κάνει όλους τους ενδιαφερόμενους. Κάθε εταιρεία συλλέγει τα δεδομένα μας, από τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου έως το Google έως το Facebook έως τις κυβερνητικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πωλούν δεδομένα πελατών σε εταιρείες όπως η NSA. Ακόμα κι αν νομίζετε ότι δεν έχετε τίποτα να κρύψετε, αισθάνεστε ασφαλείς όταν γνωρίζετε ότι οι πληροφορίες σας βρίσκονται στη βάση δεδομένων της NSA; Σιγουρα οχι.

Σκούπισμα του ψηφιακού σας αποτυπώματος

Μια ωραία μέρα, αποφασίζετε να σταματήσετε να είστε στο Διαδίκτυο. Αποφασίζετε να διαγράψετε το ψηφιακό σας αποτύπωμα – τις πληροφορίες για εσάς και σχετικά με εσάς που υπάρχουν στο Διαδίκτυο με βάση τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες. Αλλά είναι ευκολότερο να λέγεται παρά να γίνεται.

Το Διαδίκτυο είναι τεράστιο και χρειάζονται δευτερόλεπτα για να μεταφερθεί μια πληροφορία από το ένα μέρος στο άλλο. Εάν το διαγράψετε από ένα μέρος, εξακολουθεί να υπάρχει σε άλλο μέρος. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζεται επίσης σε μια αναζήτηση.

Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να καθαρίσετε το ψηφιακό σας αποτύπωμα σιγά-σιγά, διαγράφοντας όλο το ίχνος σας από το Διαδίκτυο. Υπάρχουν αρκετά βήματα και χρειάζεται χρόνος, αλλά είναι σίγουρα δυνατό.

1. Διαγράψτε τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να θυμάστε και να διαγράψετε όλους τους λογαριασμούς που έχετε στο διαδίκτυο – από τα κοινωνικά μέσα έως τις αγορές έως τη ροή έως το παιχνίδι. Για αυτό, πρέπει να δημιουργήσετε μια λίστα με τα μέρη όπου έχετε ανοίξει λογαριασμούς και, στη συνέχεια, να τους διαγράψετε.

Ιστότοποι όπως το Facebook και το Google διευκολύνουν τη διαγραφή του λογαριασμού σας, αλλά ορισμένοι ιστότοποι δεν είναι τόσο εύκολο. Είτε λείπει η επιλογή διαγραφής είτε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιστότοπο για να καταργηθεί ο λογαριασμός σας.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το σκάψιμο του κατάλληλου ατόμου για επαφή. Εάν δεν γνωρίζετε πώς να διαγράψετε τον λογαριασμό σας σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο, βοηθάει στην αναζήτηση στο Google.

2. Διαγραφή πληροφοριών από μεμονωμένους ιστότοπους

Εάν δεν θέλετε να διαγράψετε ολόκληρο τον λογαριασμό, αλλά θέλετε να καταργήσετε ορισμένα στοιχεία, μπορείτε να το κάνετε και αυτό. Για παράδειγμα, θέλετε να καταργήσετε τις φωτογραφίες του σχολείου σας από το Facebook ή έναν παλιό λογαριασμό MySpace στον οποίο σταματήσατε να έχετε πρόσβαση πριν από χρόνια, καθώς χρειάστηκαν περίπου 5 λεπτά για να στείλετε email σε κάποιον σε αυτόν τον ιστότοπο.

Τα παλιά tweets που φαίνονται ενοχλητικά ή οι ενημερώσεις που δεν έχουν πλέον νόημα μπορούν επίσης να διαγραφούν ξεχωριστά. Εάν οι πληροφορίες που σχετίζονται με εσάς έχουν δημοσιευτεί σε ιστότοπο ή ιστολόγιο, επικοινωνήστε με τον κάτοχο του ιστότοπου για να τις καταργήσετε.

Να θυμάστε ότι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών ιστολογίων ή ιστοτόπων δεν υποχρεούνται να διατηρήσουν το αίτημά σας. Ορισμένοι ιστότοποι δεν προσφέρουν την επιλογή διαγραφής μεμονωμένων αναρτήσεων. Σε αυτήν την περίπτωση, διαγράψτε την ανάρτηση και γράψτε μερικές ασυναρτησίες αντί του αρχικού περιεχομένου.

3. Διαγράψτε λογαριασμούς email

Τα περισσότερα άτομα έχουν πολλούς λογαριασμούς email, οπότε θα θέλετε να τα διαγράψετε και να διατηρήσετε μόνο έναν κεντρικό λογαριασμό. Η διαγραφή λογαριασμών email είναι εύκολη – απλώς μεταβείτε στις ρυθμίσεις και βρείτε την επιλογή διαγραφής. Για να είστε ασφαλείς στο διαδίκτυο, αντί να χρησιμοποιείτε μία από τις υπηρεσίες email που χρησιμοποιείτε συνήθως, χρησιμοποιήστε μια κρυπτογραφημένη υπηρεσία email όπως το ProtonMail.

4. Αναλάβετε νομική δράση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να στείλετε στην Google μια νομική ειδοποίηση για την κατάργηση συγκεκριμένου περιεχομένου από το ευρετήριό τους. Αυτό λειτουργεί κυρίως στην περίπτωση προσβλητικού ή ακατάλληλου περιεχομένου με το οποίο δεν θέλετε να συσχετιστείτε.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το παλιό εργαλείο κατάργησης διευθύνσεων URL της Google για να ζητήσετε την κατάργηση συγκεκριμένων ιστοσελίδων. Εναπόκειται στην Google να λάβει υπόψη το αίτημά σας, αλλά αυτές είναι οι μόνες επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας.

5. Χρησιμοποιήστε ένα VPN

Όλα όσα κάνετε στο διαδίκτυο μπορούν να εντοπιστούν στη δημόσια διεύθυνση IP σας. Κάθε φορά που περιηγείστε στον ιστό, κατεβάζετε εφαρμογές ή μεταδίδετε βίντεο, η IP σας είναι το ψηφιακό σας αποτύπωμα. Για να αποτρέψετε τον ISP, τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τους πιθανούς εγκληματίες στον κυβερνοχώρο να παρακολουθούν τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες, πρέπει να αποκρύψετε τη διεύθυνση IP σας.

Με τη σύνδεση σε έναν διακομιστή VPN, φαίνεται ότι περιηγείστε στον Ιστό χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση IP αυτού του διακομιστή VPN αντί για τη δική σας. Επιπλέον, όλη η κίνηση στο Διαδίκτυο γίνεται κρυπτογραφημένη. Η όλη διαδικασία δημιουργίας μιας σύνδεσης VPN είναι αρκετά απλή χάρη στις εφαρμογές VPN που μπορείτε να ρυθμίσετε σε υπολογιστή, Mac, Android ή συσκευή iOS.

Πρώτα όμως, πρέπει να εγγραφείτε με έναν πάροχο υπηρεσιών VPN. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μια λίστα με τις κορυφαίες επιλογές μας:

Χρόνος και προσπάθεια

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διαγραφή του ψηφιακού σας αποτυπώματος είναι μια κουραστική διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο. Ακόμα και αφού νομίζετε ότι διαγράψατε όλους τους λογαριασμούς που είχατε ποτέ, ίσως εξακολουθείτε να βλέπετε ορισμένες από τις πληροφορίες που εμφανίζονται σε μια αναζήτηση Google. Στη συνέχεια, πρέπει να βρείτε την πηγή του περιεχομένου και να το διαγράψετε.

Για να ελαχιστοποιήσετε το ψηφιακό σας αποτύπωμα, θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε μόνο κρυπτογραφημένες υπηρεσίες που δεν συλλέγουν τα δεδομένα σας. Αυτές οι υπηρεσίες πληρώνονται συχνά, αλλά με μια μικρή χρέωση, μπορείτε επίσης να διατηρήσετε τα δεδομένα σας ασφαλή.