Πρέπει το VPN να είναι ενεργοποιημένο όλη την ώρα;

Τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα ή τα VPN έχουν αυξηθεί πάρα πολύ στη δημοτικότητά τους την τελευταία δεκαετία. Καθώς το Διαδίκτυο γίνεται πιο επικίνδυνο, οι χρήστες χρειάζονται καλύτερη τεχνολογία για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και το απόρρητό τους. Το λογισμικό VPN έχει αναδειχθεί ως η τέλεια απάντηση για αυτές τις ανάγκες. Εκτός από την προστασία του διαδικτυακού σας απορρήτου, τα VPN εκτελούν επίσης πολλές άλλες λειτουργίες. Μπορούν να σας επιτρέψουν να έχετε πρόσβαση σε δεδομένα, διαφορετικά δεν είναι διαθέσιμα στην περιοχή σας. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να παρακάμψετε το γκάζι δεδομένων και να απολαύσετε τις ταχύτητες διαδικτύου που σας αξίζουν.


Πρέπει το VPN να είναι ενεργοποιημένο όλη την ώρα;

Πρέπει το VPN να είναι ενεργοποιημένο συνεχώς?

Ωστόσο, υπάρχει μια δημοφιλής ερώτηση μεταξύ των νέων και έμπειρων χρηστών VPN σχετικά με τη διάρκεια χρήσης του. Αναρωτιούνται εάν ένα VPN πρέπει να παραμένει συνεχώς. Ας συζητήσουμε ορισμένα σημεία για να βρούμε μια απάντηση σε αυτήν την ερώτηση.

Καταστάσεις όταν πρέπει να διατηρήσετε το VPN σας ενεργοποιημένο

Είναι αρκετά προφανές ότι δεν υπάρχει ανάγκη για VPN όταν δεν είστε συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο. Σε αντίθεση με το λογισμικό προστασίας από ιούς, ένα VPN δεν προστατεύει τα δεδομένα του σκληρού δίσκου στη συσκευή σας. Παρέχει προστασία σε επικοινωνίες και δραστηριότητες μόνο όταν είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

Με αυτά, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις όπου πρέπει να διατηρήσετε το VPN σας ενεργοποιημένο. Εδώ είναι μια λίστα.

Όταν θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αποκλεισμένο περιεχόμενο

Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου χώρες στον κόσμο όπου δεν ισχύουν ορισμένοι γεωγραφικοί περιορισμοί. Αυτά υπόκεινται στις εντολές που εκδίδονται από κυβερνητικούς φορείς και τις ιδιωτικές αποφάσεις των εταιρειών. Οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου πρέπει να συμμορφώνονται με αυτούς τους κανονισμούς και δεν μπορούν να σας επιτρέψουν να αποκτήσετε πρόσβαση σε συγκεκριμένους πόρους διαδικτύου μέσω της εγγενούς διεύθυνσης IP σας.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το VPN σας και να συνδεθείτε με έναν απομακρυσμένο διακομιστή όπου τα δεδομένα δεν είναι αποκλεισμένα. Επίσης, πρέπει να είστε σίγουροι ότι διατηρείτε το VPN σας ενεργοποιημένο σε όλες τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες. Δεδομένου ότι η σύνδεσή σας δρομολογείται μέσω της υπηρεσίας VPN και αναπηδά από έναν απομακρυσμένο διακομιστή, εάν κλείσετε το VPN, τότε η σύνδεση θα σταματήσει, η πραγματική σας διεύθυνση IP θα είναι ορατή και θα χάσετε την πρόσβαση στο αποκλεισμένο περιεχόμενο.

Όταν χρησιμοποιείτε δημόσιο Wi-Fi

Τα δημόσια Wi-Fi είναι πολύ δημοφιλή σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι επισκέπτονται δημόσια ιδρύματα όπως καφετέριες. Ενώ όλοι αγαπούν το δωρεάν Διαδίκτυο, πρέπει να γνωρίζετε τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεστε. Στο πρόσφατο παρελθόν, οι ανθρακωρύχοι κρυπτογράφησης ήταν γνωστό ότι διεισδύουν στο δημόσιο Wi-Fi και χρησιμοποιούν τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτό για σκοπούς εξόρυξης. Αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά την ταχύτητα επεξεργασίας του υπολογιστή σας ενώ είστε συνδεδεμένοι.

Επιπλέον, τα δημόσια δίκτυα Wi-Fi είναι χαρούμενοι χώροι κυνηγιού για χάκερ και άλλους εγκληματίες στον κυβερνοχώρο. Δεν είναι ασυνήθιστο για τις συσκευές των ανθρώπων να μολυνθούν από κακόβουλο λογισμικό ή ransomware που στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να τους εκβιάσει. Έτσι, όταν χρησιμοποιείτε ένα δημόσιο Wi-Fi, είναι σημαντικό να διατηρήσετε το VPN σας ενεργοποιημένο και να συνδεθείτε στο Wi-Fi μέσω αυτού. Αυτό θα σας προστατεύσει από όλους τους κινδύνους.

Όταν αντιμετωπίζετε περιορισμό εύρους ζώνης

Η επιτάχυνση του εύρους ζώνης έχει γίνει κοινή πρακτική μεταξύ των ISP σε όλο τον κόσμο. Η βασική ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι αν προσπαθήσετε να καταναλώσετε επιπλέον εύρος ζώνης (μέσω torrents κ.λπ.), οι ταχύτητές σας θα περιοριστούν.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το VPN σας και να παρακάμψετε εντελώς το γκάζι. Δεδομένου ότι ένα VPN κρυπτογραφεί τα δεδομένα σας, ο πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου δεν θα μπορεί να δει ποια δεδομένα έχετε πρόσβαση και δεν θα μπορείτε να επιταχύνετε τις ταχύτητές σας. Αλλά θα πρέπει να διατηρείτε το VPN σας ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή όταν το κάνετε. Διαφορετικά, θα πρέπει απλώς να επιστρέψετε στις ταχύτητες σαλιγκαριού που παίρνετε όταν χρησιμοποιείτε torrents.

Όταν έχετε αργό Διαδίκτυο

Το περιορισμό εύρους ζώνης δεν είναι ο μόνος λόγος που το Διαδίκτυο σας μπορεί να επιβραδύνεται. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό. Ένα από τα μεγαλύτερα από αυτά είναι η πραγματική φυσική απόσταση μεταξύ εσάς και του διακομιστή που χρησιμοποιείτε. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί το διαδίκτυο για την επεξεργασία των απαιτήσεων σύνδεσης. Ως αποτέλεσμα, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε χαμηλότερες ταχύτητες Διαδικτύου από ό, τι συνήθως.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα VPN για να συνδεθείτε με έναν πιο κοντινό διακομιστή. Η μικρότερη απόσταση μεταξύ εσάς και του διακομιστή θα σας βοηθήσει να έχετε καλύτερες ταχύτητες. Ωστόσο, πρέπει να διατηρήσετε το VPN σας ενεργοποιημένο παντού. Διαφορετικά, η σύνδεσή σας θα επιστρέψει στον προεπιλεγμένο διακομιστή σας και οι ταχύτητές σας θα μειωθούν ξανά.

Όταν πραγματοποιείτε διαδικτυακές συναλλαγές

Εάν είστε χρήστης διαδικτυακής τραπεζικής ή κάνετε συναλλαγές σε διαδικτυακές αγορές ή ακόμη και κρυπτογράφηση, το VPN είναι απαραίτητο για εσάς. Είναι πολύ συνηθισμένο για τις μη ασφαλείς συναλλαγές να παρακολουθούνται και να ανακατευθύνονται. Εάν αυτό συμβεί σε εσάς, τότε όλα τα χρήματα μεταφοράς σας είναι τόσο καλά όσο έχουν φύγει. Επιπλέον, τα στοιχεία του προσωπικού σας λογαριασμού ενδέχεται επίσης να παραβιαστούν και εάν δεν αντιμετωπίσετε επαρκώς την κατάσταση, τότε όλες οι μελλοντικές σας συναλλαγές ενδέχεται επίσης να τεθούν σε κίνδυνο.

Έτσι, όποτε κάνετε οποιαδήποτε μορφή νομισματικής συναλλαγής, πρέπει να διατηρήσετε το VPN σας ενεργοποιημένο. Η κρυπτογράφηση που προσφέρεται από τα VPN θα σας προστατεύσει από κλοπή στο διαδίκτυο και θα διασφαλίσει επίσης ότι κανένας δεν θα έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς σας εκτός από εσάς. Ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορεί να επιμείνουν ακόμη και στις συνδέσεις VPN, καθώς γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους που ενέχονται σε όλες αυτές τις συναλλαγές.

Όταν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα

Εάν πραγματοποιείτε αγορές στο διαδίκτυο, τότε ίσως γνωρίζετε ότι τα προϊόντα μπορούν να τιμολογούνται διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή, ακόμη και στην ίδια χώρα. Μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα χρησιμοποιώντας ένα VPN και να μάθετε πού πωλείται το προϊόν που θέλετε σε φθηνότερη τιμή. Στη συνέχεια, απλώς παραδώστε το προϊόν στο σπίτι σας. Αλλά για να το κάνετε αυτό, πρέπει να διατηρήσετε το VPN σας ενεργοποιημένο κατά την υποβολή της παραγγελίας.

Το VPN είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή – Συμπέρασμα

Βασικά, το VPN σας θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο όποτε χρησιμοποιείτε απομακρυσμένο διακομιστή ή υπηρεσία διακομιστή μεσολάβησης. Το ίδιο ισχύει και όταν έχετε πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες ή τις μεταφέρετε. Δεδομένου ότι τα περισσότερα κορυφαία VPN παρέχουν απεριόριστο εύρος ζώνης, δεν υπάρχει λόγος να απενεργοποιήσετε το VPN σας ούτως ή άλλως!