Πώς να ελέγξετε εάν το VPN παρουσιάζει διαρροή στη διεύθυνση IP και πώς να διορθωθεί

Πώς να ελέγξετε εάν το VPN διαρρέει τη διεύθυνση IP σας? Τα VPN είναι αναμφίβολα εξαιρετικά εργαλεία ασφάλειας και βοηθούν τους χρήστες τους να αλλάξουν ή να αποκρύψουν τις διευθύνσεις IP τους. Αυτό τους βοηθά να παρακάμψουν περιορισμούς βάσει τοποθεσίας στο προτιμώμενο περιεχόμενό τους ή ακόμη και να ελέγξουν εάν ο πάροχός τους σκοτώνει σκόπιμα ή επιβραδύνει τη σύνδεσή τους στο Διαδίκτυο. Δυστυχώς, από την άλλη πλευρά, τα ελαττώματα ασφαλείας μπορεί ξαφνικά να αποκαλύψουν την πραγματική σας διεύθυνση IP, ακόμη και αν ένα VPN χρησιμοποιείται και γίνεται εύκολα εκμεταλλεύσιμο. Αυτό σημαίνει ότι το διαδικτυακό απόρρητο και η ασφάλειά σας ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο. Για να μην αναφέρουμε ότι τα κανάλια που έχουν αποκλειστεί από γεωμπλοκάρισμα μπορεί επίσης να εντοπίσουν την πραγματική τοποθεσία σας. Οι διαρροές VPN είναι σοβαρές. Μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα τραπεζικά σας δεδομένα, τα email, τους κωδικούς πρόσβασης, ακόμη και τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης.


Εντοπίστε διαρροές VPN και διορθώστε τις

Πώς να ελέγξετε εάν το VPN διαρρέει τη διεύθυνση IP σας και να το σταματήσει

Πώς προκαλεί διαρροές VPN?

Η ουσία του θέματος είναι ότι ένα VPN ή ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο αποκρύπτει τη διεύθυνση IP σας, καθώς και την ταυτότητα του φορέα παροχής υπηρεσιών και της τοποθεσίας σας. Εάν επισκεφθείτε το YouTube και δείτε ότι ένα συγκεκριμένο βίντεο δεν προορίζεται για προβολή στη χώρα σας ή έχετε προσπαθήσει να συνδεθείτε σε μια νέα υπηρεσία, για να σας πει μόνο ότι η χώρα σας δεν απολαμβάνει την υποστήριξη, αυτό σημαίνει ότι γνωρίζουν την IP σας διεύθυνση. Η χρήση VPN θα σας βοηθήσει να παρακάμψετε αυτούς τους περιορισμούς τοποθεσίας. Εδώ είναι οι τρεις βασικοί τρόποι με τους οποίους το VPN σας μπορεί να διαρρεύσει τα προσωπικά σας στοιχεία.

Ξεπερασμένα πρωτόκολλα και σφάλματα

Πολλοί πάροχοι VPN δεν διατηρούν ενημερωμένα τα πρωτόκολλα VPN τους. Πίσω το 2014, Σφάλμα Heartbleed εκμεταλλεύτηκε για να πειραχτεί συνεδρίες VPN. Ένα χρόνο αργότερα, το ελάττωμα ασφαλείας αποκάλυψε ότι είναι εύκολο να δείτε τις πραγματικές διευθύνσεις IP πολλών χρηστών VPN μέσω ενός Δυνατότητα WebRTC. Με άλλα λόγια, ακόμη και όταν είστε συνδεδεμένοι σε VPN, οι ιστότοποι που επισκέπτεστε εξακολουθούν να βλέπουν την πραγματική σας διεύθυνση σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διαρροές DNS

Ίσως οι διαρροές DNS είναι η πιο γνωστή μορφή για το πώς μια σύνδεση VPN μπορεί να διαρρεύσει τη διεύθυνση IP σας. Οι διαρροές DNS οφείλονται κυρίως σε κακή διαμόρφωση λειτουργικού συστήματος, σφάλματα χρήστη και σφάλματα παρόχου VPN. Το DNS σημαίνει «Σύστημα ονομάτων τομέα». Βασικά είναι ένας μηχανισμός που μετατρέπει τις διευθύνσεις ιστότοπων σε διευθύνσεις IP. Ομοίως με τις διαρροές IP, οι διαρροές DNS μπορούν επίσης να εκθέσουν την τοποθεσία σας. Το λειτουργικό σύστημα Windows είναι πιθανώς το πιο επηρεασμένο από διαρροές DNS λόγω του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται αιτήματα και ανάλυση DNS.

Διαρροές IPv6

Ακόμη και το πρωτόκολλο IPv6 μπορεί να προκαλέσει διαρροές VPN. Χωρίς να το γνωρίζετε, το IPv6 μπορεί να αποκαλύψει ιδιωτικές πληροφορίες, όπως την τρέχουσα τοποθεσία σας. Τα πρωτόκολλα IP είναι απαραίτητα για να μπορείτε να στέλνετε και να λαμβάνετε δεδομένα στο Διαδίκτυο. Χωρίς αυτούς, δεν θα μπορούσατε να επισκεφθείτε ιστότοπους, να κατεβάσετε αρχεία ή να στείλετε email. Λόγω του γεγονότος ότι οι διευθύνσεις IP IPv4 εξαντλούνται, εισήχθη IP IP6.

Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένες υπηρεσίες VPN μπορούν να χειριστούν μόνο αιτήματα IPv4 και να αγνοήσουν αιτήματα IPv6. Εάν ο ISP σας παρέχει IPv6, αλλά η υπηρεσία VPN σας αγνοεί τα αιτήματα IPv6, η σύνδεση VPN σας πιθανότατα διαρρέει την πραγματική τοποθεσία σας και άλλα ευαίσθητα δεδομένα.

Πώς να ελέγξετε εάν το VPN διαρρέει τη διεύθυνση IP σας?

Έτσι λειτουργεί: Κατά τη σύνδεση σε ένα VPN, έχετε την επιλογή να επιλέξετε έναν “διακομιστή εξόδου” ή οποιαδήποτε τοποθεσία την οποία το VPN “προσποιείται” ότι βρίσκεστε. Αυτό πείθει κάθε υπηρεσία που βρίσκεστε σε μια χώρα που υποστηρίζεται. Ορίστε λοιπόν πώς ελέγχετε εάν το VPN σας έχει διαρροή και τι μπορείτε να κάνετε για να το σταματήσετε.

  1. Για να ελέγξετε εάν επηρεάζεται το VPN που βρίσκεται σε λειτουργία, μπείτε σε έναν ιστότοπο όπως το Whatismyip.network και σημειώστε την πραγματική σας διεύθυνση IP που παρέχει ο ISP.
  2. Στη συνέχεια, συνδεθείτε στο VPN σας, επιλέξτε έναν διακομιστή εξόδου σε διαφορετική χώρα και επαληθεύστε τη σύνδεσή σας.
  3. Επιστρέψτε στον ιστότοπο Whatismyip.network για να ελέγξετε ξανά τη διεύθυνση IP σας.
  4. Στην ιδανική περίπτωση, θα δείτε μια νέα διεύθυνση IP, που θα αντιστοιχεί στο προσωπικό σας VPN καθώς και στη χώρα που επιλέξατε.

Στη συνέχεια, επισκεφθείτε τη δοκιμαστική σελίδα WebRTC σημειώνοντας τη διεύθυνση IP που εμφανίζεται εκεί. Όταν και τα δύο εργαλεία προβάλλουν τη διεύθυνση IP του VPN σας, γνωρίζετε ότι είναι εντάξει. Ωστόσο, εάν το WhatIsMyIP.network αντικατοπτρίζει το VPN σας, ενώ η δοκιμή WebRTC αποκαλύπτει την κανονική σας διεύθυνση IP, γνωρίζετε ότι το πρόγραμμα περιήγησής σας διαρρέει σίγουρα τη διεύθυνση που παρέχεται από τον ISP σας.

Διόρθωση διαρροής VPN – Απενεργοποιήστε το WebRTC του προγράμματος περιήγησής σας

Οι Firefox, Chrome και Opera και προγράμματα περιήγησης που βασίζονται σε αυτά έχουν προεπιλεγμένο WebRTC. Ο Internet Explorer και το Safari δεν το κάνουν. Έτσι, δεν επηρεάζονται. Είτε έτσι είτε αλλιώς, εάν η παραπάνω δοκιμή λειτουργεί στο δικό σας πρόγραμμα περιήγησης, γνωρίζετε ότι επηρεάζεστε.

Η μετάβαση σε πρόγραμμα περιήγησης που δεν έχει δυνατότητα WebRTC λειτουργεί εδώ. Σε περίπτωση που θέλετε να συνεχίσετε με το ίδιο πρόγραμμα περιήγησης όπως το Opera και το Chrome, εγκαταστήστε την επέκταση ScriptSafe του Chrome Web Store. Είναι στην πραγματικότητα υπερβολική, αλλά θα απενεργοποιήσει το WebRTC του προγράμματος περιήγησής σας. Οι χρήστες του Opera είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν αυτό το πρόσθετο παρακάμπτοντας πρώτα κάποια βήματα.

Με τον Firefox, διατίθενται δύο επιλογές. Μπορείτε είτε να εγκαταστήσετε το πρόσθετο Mozilla’s Disable WebRTC είτε να απενεργοποιήσετε απευθείας το WebRTC ανοίγοντας μια νέα καρτέλα και εντοπίζοντας το “about: config” στη γραμμή διευθύνσεων. Κάντε κλικ στην εσφαλμένη ρύθμιση στο “media.peerconnection.enabled”. Ωστόσο, οι επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης που προστατεύουν το απόρρητο, όπως το uBlock, το AdBlock, το Disconnect και το Ghostery, δεν εξαλείφουν αυτήν τη συμπεριφορά. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι το αγαπημένο σας πρόσθετο απορρήτου ή το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων θα ενημερωθεί για να αποκλείσει το WebRTC στο μέλλον.

Διόρθωση διαρροής VPN – Διαμόρφωση VPN στο δρομολογητή σας

Αυτός είναι ένας πιο σίγουρος τρόπος προστασίας του εαυτού σας πέρα ​​από την τροποποίηση του προγράμματος περιήγησής σας όταν ενημερώνετε ή εγκαθιστάτε πρόσθετα. Η εκτέλεση του VPN στο δρομολογητή σας αντί να το κάνετε απευθείας στον υπολογιστή σας είναι μια μόνιμη μέθοδος. Αυτό θα προστατεύσει όλες τις συσκευές στο οικιακό δίκτυο, καθώς και άλλες συσκευές, όπως tablet, smartphone και αποκωδικοποιητές με την ίδια κρυπτογράφηση που λαμβάνει η επιφάνεια εργασίας σας από ένα VPN.

Ωστόσο, εάν αλλάζετε συχνά διακομιστές εξόδου, πρέπει να τροποποιήσετε τη ρύθμιση του δρομολογητή κάθε φορά που θέλετε να αλλάξετε. Ομοίως, εάν η σύνδεσή σας απαιτείται μερικές φορές μόνο και ειδικά για εργασία και όχι για ροή, πρέπει να απενεργοποιήσετε ή να ενεργοποιήσετε το VPN σας στο δρομολογητή κάθε φορά που απαιτείται ο διακόπτης. Η διαδικασία μπορεί να είναι περίπλοκη ή εύκολη και εξαρτάται από το VPN και το δρομολογητή σας. Απλά μην ζητήσετε από τον Ναπολέοντα Dynamite να το κάνει αυτό για εσάς!

Διόρθωση διαρροής VPN – Χρησιμοποιήστε τις εφαρμογές σας VPN

Εάν ρυθμίζετε χειροκίνητα μια σύνδεση VPN, ο κίνδυνος διαρροών DNS είναι υψηλότερος και εξαρτάται από την ακριβή διαμόρφωση του λειτουργικού σας συστήματος. Οι πάροχοι VPN αρέσουν ExpressVPN ενημερώνουν συνεχώς και βελτιστοποιούν τις εφαρμογές VPN τους για την αποφυγή διαρροών DNS.

Επιλέξτε τον σωστό παροχέα VPN

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χρήστες VPN ενδέχεται να εξαπατηθούν να εγγραφούν με μια φθηνή υπηρεσία VPN. Παρόλο που μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να το κάνετε για να αποθηκεύσετε μερικά σφάλματα, ενδέχεται να θέσετε σε κίνδυνο το απόρρητό σας κατά τη διαδικασία. Οι δωρεάν υπηρεσίες VPN για περιπτώσεις είναι γνωστές για διαρροές διευθύνσεων IP. Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία αλεξίσφαιρων VPN. Έχουμε συγκεντρώσει όλους τους καλύτερους παρόχους VPN σε αυτόν τον οδηγό αξιολόγησης.

Πώς να δείτε εάν το VPN διαρρέει τη διεύθυνση IP σας – Συμπέρασμα

Η διαρροή VPN επηρεάζει κυρίως τους χρήστες των Windows, αλλά ανάλογα με το VPN που χρησιμοποιείται και τη διαμόρφωσή του, η διεύθυνση IP σας ενδέχεται να διαρρεύσει και σε σύστημα Linux ή Mac. Τα χειρότερα νέα είναι ότι λόγω διαρροών VPN, νομίζετε ότι προστατεύετε τα ευαίσθητα δεδομένα σας ενώ είστε πραγματικά εκτεθειμένοι. Ας ελπίσουμε ότι, ο παραπάνω οδηγός σάς έδωσε μια καλύτερη ιδέα για το πώς το VPN μπορεί πραγματικά να διαρρεύσει τη διεύθυνση IP σας και πώς να αντιμετωπίσετε τέτοιες περιπτώσεις σε περίπτωση που τις συναντήσετε.